Jag hittade många fina tips som man kan ta tag i under våren.
Ett bra sätt att utöka sitt krismatskafferi är att odla själv – eller tillsammans med andra. Här får du tips på hur du kommer igång.
- Fundera på vad du tycker är gott att äta och se om det är något av detta som är enkelt att odla.
- Tänk över vilken typ av odling du vill bedriva. Om odling ska vara större eller om den kräver mycket skötsel (vattning, ogräsrensning) kräver den mer tid.
- Undersök vad naturen i din närhet odlar åt dig (plocka vild mat).
- Det mesta som vi idag anser vara ogräs är ätligt (förutom just gräs).
- Börja i liten skala, du behöver inte ha egen mark för att odla. Det går bra att börja odla chilli i fönstret eller på balkongen.
- Fråga runt om det finns andra i din närhet (grannar, familj, vänner) som också är intresserade av att odla, det är enklare och roligare att göra det ihop med andra.
- Om du bor i en lägenhet kan du fråga din hyresvärd eller bostadsrättsförening om det finns någon plats som du kan odla på. Det behöver inte innebära att du gräver upp gräsmatta utan du kan ställa pallkragar på gräs eller asfalt.
- Om du vill odla i större skala men saknar mark kan du höra av dig till din kommun eller Svenska kyrkan som båda är stora markägare och fråga om de har mark som du kan få låna eller hyra för att odla mat på.
- Köp in perenna (återkommande) växter och buskar då du inte behöver plantera dessa på nytt nästa år.
- Skaffa en bokashi eller kompost för att ta tillvara på ditt matavfall och göra ny näringsrik jord av den.