Det finns ju ett gäng med skrivarkurser att söka och det var länge sen jag gick någon. Att få lite input är alltid bra. Här får ni några smakprov på vad som finns.
Bona folkhögskola
Sisa ansökningsdag: 15 maj
Längd: 1–2 terminer heltidsstudier på distans
Under en eller två terminer får du på textlabbet lägga all din energi på att skriva, med hjälp av lärare och respons från kurskamrater. Det är två obligatoriska tvådagarsträffar varje termin, resten av undervisningen sker via internet, med webbaserade föreläsningar och författarchattar.
Biskops Arnö
Sista ansökningsdag: 3 april
Längd: 1–2 års heltidsstudier
Biskops Arnö är antagligen Sveriges mest beryktade skrivarskola och ger kurser inom två områden: att skriva lyrik och prosa samt att skriva dramatik. Här får du hjälp av verksamma författare som både är lärare och handledare. Det finns en grundkurs och en påbyggnadskurs som är på ett år vardera. Påbyggnadskursen är för dig med ett pågående manus. Stort fokus läggs på textsamtal och kursens mål är att fördjupa ditt skrivande genom att läsa och diskutera både dina egna och andras texter.
Glimåkra folkhögskola
Sista ansökningsdag: 18 april
Längd: Ett års hel- eller halvtidstidsstudier
För dig som vill utveckla ditt skrivande och din kreativa kraft. Genom övningar får du bredda dina färdigheter som skribent och genom dramaimprovisationer livar du upp fantasin och skaparförmågan. Utbildningen ger dig möjlighet att iscensätta och framföra texter för publik. Skrivarlinjen går också att läsa på halvfart.
Gotlands folkhögskola
Sista ansökningsdag: 31 april
Längd: Ett års heltidsstudier
En utbildning i skönlitterärt skrivande för dig som vill ta skrivandet på allvar och är beredd att ta eget ansvar. Utbildningen är uppdelad i ett antal delkurser där du får testa att skriva i olika genrer. Textproduktion och respons är den del av utbildningen som är viktigast, men även läsandet får ta stor plats. På Gotlands folkhögskola finns även Story-utbildningen, en grundläggande yrkesutbildning i kommersiellt manusförfattande på 1-2 års heltidsstudier.
Göteborgs universitet
Konstnärligt masterprogram i litterär gestaltning
Sista ansökningsdag: 16 april
Längd: 3–5 års heltidsstudier (180 och 120 högskolepoäng)
Med den grundläggande utbildningen och en fördjupande fortsättning kan du nu läsa litterär gestaltning i upp till fem år på Göteborgs Universitet. Kandidatprogrammet på tre år är för dig som vill få en bredare syn på olika genrer och litteraturen i världen. Du får lära dig att arbeta med litteratur både praktiskt och teoretiskt. Masterprogrammet är en klassisk författarutbildning på två år och den passar dig som skriver skönlitteratur på svenska, norska eller danska. Här följer deltagarna både sitt egna och varandras författarskap på nära håll. Det egna skönlitterära arbetet står dock alltid i centrum.