Vulkan utser årets bästa egenutgivna bok, prissumman är hela 20.000 kr. Alla böcker utgivna 2020 under eget förlag eller egenutgivningstjänster har fått vara med att tävla. Vinnaren utses den 15 april.
Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Målet är att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker – priset delas ut av Vulkan som är Nordens största aktör inom egenutgivning.
De 3 egenutgivna böcker som juryn tagit fram är:
Mig skall intet fattas av Eva-Lisa Dezmin
Mig skall inte fattas är en psykologisk kriminalroman som med sin spännande intrig håller läsaren i ett järngrepp från första sidan till den oväntade upplösningen.
Under en halloweenkväll försvinner den unga kvinnan Ofelia Henriksson under ovanliga omständigheter framför några vänner. Ett par veckor senare hittas några kvarlevor av henne nedgrävda i ett skogsparti ett par mil från platsen där hon försvann. Samtliga vittnen åtalas, men frikänns i brist på bevis.
Fem år senare börjar en person nysta vidare i det ouppklarade fallet.
Eva-Lisa Dezmin bor med sin man och två hundar i Lycksele. Hon har skrivit flera uppmärksammade spänningsromaner. Mig skall intet fattas blev 2020 nominerad till ”Årets bästa svenska kriminalroman” av Deckarakademin.
Den sista pandemin, Del 1 ‒ Fäboden av Magdalena Stjernberg
En pandemi härjar och ett forskarpar bestämmer sig för att fly till en fäbod för att undkomma smittan. De tror att de ska lämna sitt hem för en kortare tid, men dagar blir till veckor ‒ och veckor till månader …
Under flykten möter de andra flyende som de måste lära sig att lita på och samarbeta med för att överleva. Kanske kan viruset bekämpas, men det är en kamp som kräver sina offer.
Den sista pandemin – Fäboden, första delen av två, är en högaktuell berättelse som väcker många känslor runt den tid vi nu lever i.
Författaren, Magdalena Stjernberg, är arkeolog och har doktorerat i ämnet ”Farsoter under förhistorisk tid”. Hon har tidigare bland annat gett ut Penselgänget och Dårarna i Hönshuset.
Här är jag nu av Boel Werner
Boken är en humoristisk och träffsäker skildring om Iris som växer upp på landet under sjuttiotalet. Hon bor på en bondgård i Småland med sin tjuriga pappa Karl-Evert och något egensinniga mamma Violetta. Hennes två vuxna bröder kommer ibland på besök och med dem en fläkt av storstaden som står i stor kontrast till livet på gården.
”En levande och rolig uppväxtskildring om en stark karaktär som rör sig i barndomens motsägelsefulla landskap av bekymmersfri lek, utsatthet och oresonlighet med det som avviker.” (Monica Wiksten Gideonsson, BTJ.)
Boel Werner är författare och illustratör, och bor utanför Ludvika. Hon har tidigare gett ut flera barn- och ungdomsböcker. Här är jag nu är hennes första vuxenroman.