När man skapar ett manus finns det så mycket att tänka på. Vilka ska huvudrollerna vara och hur mycket text ska man lägga på dom? Sen har man mellanstora roller och några små. Fördelen när man skrivet ett manus själv är att man kan välja hur man vill ha det. Man får bestämma allt själv och behöver inte fråga.
När man sen börjar jobba med manuset kan man alltid korrigera om man behöver. Det gör man ofta tillsammans. Det kan vara ord som är knasiga, meningar man vill stryka eller kanske bara ändr ordföljden på. Det är alltid lika spännande att se hur ett manus tas emot.
Ibland smyger det in några stavfel även om man korrekturläser en massa hela tiden. Det är kul att forma karaktärer men svårt ibland. Jag skriver inga djupa draman utan håller mig till enklare pjäser. Men karaktärerna bör vara tydliga i alla fall.
Det finns mycket man kan jobba med förutom själva replikerna. Kropsspråk och röst till exempel. Är du ung kan du ha studsiga och pigga steg. Är du äldre kanske du har käpp, rullator eller haltar.
Rösten kan vara ungdomlig och rapp i replikerna, eller långsam och skorrig. Huvudsaken är att det hörs bra vad man säger. Det är roligt och utvecklnde att skap manus för teaterscenen. Just nu skapar jag ett nytt manus och har många tankar som sk ner på pränt. Jättekul!