Motivation

Jag har ofta många olika projekt på gång och saknar sällan motivation. Jag kör på helt enkelt för det står i almanackan vad jag ska göra. Alla har inte lika lätt med motivationen. Att kunna motivera sig själv är en ovärderlig förmåga. Att kunna ändra vanor, ha kul på jobbet och att få gjort det man egentligen vill få gjort. Men hjärnans inbyggda belöningssystem jobbar inte alltid åt det håll vi vill. Hjärnan dras till snabba belöningar och älskar sötsaker, gamla vanor och att skjuta upp krävande uppgifter.

Jag sätter ofta upp mål, både vad det gäller privatliv och träning. När vi börjar repetera en teaterpjäs så blir ju premiären själva målet, det är den vi kämpar för. Man kan ju ha målet att gå ner 5 kg eller klara ett visst lopp, mål för hösten eller året och kanske dagsmål eller säljmål på jobbet.  När man prickar av något på att-göra-listan och ser målbilden framför dig sätter hjärnans belöningssystem igång, dopamin frigörs, vi mår bra och ökar chanserna att lyckas.

Men för att nå en långvarig förändring, och fortsätta känna motivation och inspiration är det inte säkert att det här räcker. Vi behöver även hitta den inre motivationen. Istället för att göra något för att få en belöning efteråt, blir själva aktiviteten i sig en belöning. Vi springer inte för att nå vårt mål, vi springer för att vi har längtat efter det hela dagen.

Vad det gäller den inre motivationen gäller det att tycka att det är kul att springa eller träna eller vad man nu håller på med. Då ökar ju chanserna att både lyckas bra och att trivas med det man gör. Så hur gör man för att hitta den inre motivationen? Hur gör man för att börja älska en uppgift eller en aktivitet?

I vissa fall kommer det automatiskt, och i vissa fall kan det vara en bättre idé att prova en annan aktivitet eller leta ett annat jobb. Men de mesta ligger någonstans mitt emellan. Vi kan hitta knep att få aktiviteten att samarbeta med hjärnans belöningssystem, så att den inspirerar och motiverar oss ännu mer.

Har man rätt kompetens och känner att man gör ett bra jobb, känner stolthet och får använda våra styrkor så kan den inre motivationen öka.

Även om vi har en vilja att utvecklas och klara av nya utmaningar och att vi får chans till frihet under ansvar.

Vi vill också känna att det vi gör är meningsfullt och att vi känner en tillhörighet samt får bra respons v människor omkring oss.

Bäst är om vi kan kombinera den inre och den yttre motivationen. Det finns forskning som visar att yttre motivation kan minska den inre motivationen. Om någon börjar betala eller belöna oss för att göra något vi tycker är roligt förflyttas motivationen och vi riskerar att tappa bort den ursprungliga glädjen.

Inre och yttre motivation går ofta in i varandra och vad som fungerar kan skilja mellan olika personer och situationer. Men här är några tips om hur du kan tänka för att använda inre och yttre motivation.

Man kan använda den yttre motivationen som igångsättare om man vill ändra en vana. Att sätta upp konkreta mål och milstolpar och lägga in belöningar kan vara ett bra tips.

Man kan använda den inre motivationen för att hålla igång vanan. Man kan fortsätta med mål och delmål om det stärker känslan att man kommer framåt. Men man bör även hitta rätt feeling för det man gör så man tycker det är roligt.

Man kan använda yttre motivation till tråkiga uppgifter. Då funkar mål och belöningar alldeles utmärkt för att göra det lättare och roligare.

När det gäller mer avancerade uppgifter med problemlösningar och analyser får man ta hjälp av den inre motivationen.

Det gäller hela tiden att uppmärksamma det man är bra på, man får se det som går fungerar och fokusera på den egna viljan.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *