Mat

En cirkel i sju delar med olika livsmedel i varje del.

Nu har Matcirkeln uppdaterats till en grönare version! För att vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart sätt att leva är det bra att äta mer växtbaserat. Därför finns det numera växtbaserade alternativ i alla delar av Matcirkeln. De växtbaserade alternativen är markerade med en liten grön symbol.

Matcirkeln är uppdelad i sju delar där varje del innehåller olika typer av livsmedel med liknande näringsinnehåll. Genom att äta något från Matcirkelns alla delar varje dag är det lättare att få i sig alla näringsämnen.

En del livsmedel påverkar miljön mer än andra, därför har det stor betydelse vilka livsmedel du väljer inom respektive grupp.

Frukt och bär

Frukternas olika färger kommer från antioxidanter, vilket är ämnen som skyddar kroppens celler. Frukter och bär är fyllda av vitaminer, mineraler och fibrer. Passa på att frysa in sommarens bär så kan du njuta av dem även under vinterhalvåret. Frysta bär håller länge och har lika mycket näring som färska.

Grönsaker

Precis som frukter och bär, innehåller grönsaker mycket fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Frysta grönsaker ger lika mycket näring som färska. Spenat och grönkål är bladgrönsaker som är källor till järn.  Lök, broccoli och vitkål är grönsaker som oftast håller sig fräscha längre än till exempel gurka och tomater.

Ärtor, linser och bönor är så kallade baljväxter. Baljväxter är inte bara rika på fibrer, vitaminer och mineraler, utan de är dessutom ett proteinrikt val. Detta gör att de får plats i Matcirkeln på två ställen: både här i grönsaksdelen och i delen med kött, fisk och ägg.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *