K-vitamin är ju knappt nåt man har hört talas om, eller hur? Vitamin K koagulerar blodet, tar hand om skelett, hjärt/kärl, muskelproteinsyntes. Den finns i fermenterade/syrade livsmedel och gröna bladgrönsaker. Otroligt så lite man vet egentligen.
Persilja
Spenat
Sojaolja
Purjolök
Koriander
Kikärtor
Broccoli
Brysselkål
I dessa livsmedel kan man hitta massor av K-vitaminer. Spenat var det längesen jag åt men broccoli och brysselkål brukar jag vara bra på att äta. Även purjolök slinker ner ibland. När jag var liten gjorde mamma spenat och stekte bacon, till det fick vi hackat ägg. Jag minns än idag hur gott det var. Sen hade man gröna spenatdelar på tänderna resten av dagen…
K-vitamin finns även i lever, njure, mejeriprodukter, spannmål, kött och frukt. Ganska blandade produkter och det är ju precis så vi ska äta, blandat och varierad kost. Just för att få i oss av olika vitaminer och mineraler. Men personligen väljer jag bort lever och njure…
Åh detta visste jag inte, så bra inlägg! 😀 <3
Många vitaminer man inte har hört talas om ens.