Det finns mycket att älska med julen – maten, att tillbringa tid med vänner och familj och allt annat som gör julen till en sådan unik högtid. Vad som kanske gör denna högtid ännu charmigare är de olika jultraditioner som vuxit fram runt om i världen. Här är några olika jultraditioner.
1. Julkyckling
Julen är verkligen matens högtid och i Japan förknippas julmaten med tre bokstäver: KFC. Människor köar till den Amerikanska snabbmatskedjan KFC för att äta Kurisumasu ni wa kentakkii_!_ (eller Kentucky till Jul! som det betyder). Traditionen att äta (friterad) kyckling kommer ursprungligen från en marknadsföringskampanj 1974 och har fortsatt under alla år. Sedan dess är julafton den dagen KFC säljer som mest i Japan.
2. Turnummer
Sedan tidigt 1900-tal har det spanska nationella lotteriet delat ut den största summan under julen. El Gordo (eller Den tjocke som det kallas) har blivit det största eventet under året. Under december, oftast den 22a, samlas vänner och familj med dussintals lotter, i hopp om att vinna. Det vinnande numret sjungas traditionellt ut av en barnkör. Hela Spanien står mer eller mindre stilla när spanjorerna sitter bänkade framför Tv:n i hopp om att få den bästa julklappen någonsin.
3. Julpinnen
Om du inte är ett jättestort fan av en julgran kanske vi kan introducera dig för julpinnen? I många delar av Spanien delas julklapparna ut av Tió de Nadal, eller julpinnen – en pinne dekorerad med ett litet ansikte och små ben. Pinnen kommer inte bara med alla julklappar, under natten vill den även få mat och mysa under en filt. Gulligt va? Men det är ungefär där det gulliga slutar, på julafton läggs pinnen i en öppen spis och familjen slår på den tills pinnen tömmas på paket och godis.
4. Kvastar och moppar
Under julen i Norge gömmer de undan att alla kvastar och moppar. Inte för att de inte orkar städa utan för att de är lite skrockfulla. De vill förhindra onda andar, som återvänder till jorden under natten, från att stjäla kvastarna och åka på en nöjestur i julnatten.
5. Julspindlar
Tro det eller ej, men det finns faktiskt något som kallas för julspindlar. I Ukraina dekorerar de sina granar med spindelnät vilket symboliserar lycka. Bli inte rädd, spindelnätet är såklart konstgjort. Historien bakom denna tradition kommer från en fattig kvinna som inte hade tillräckligt med pengar för att dekorera sin gran. Morgonen därpå vaknade hon upp med spindelnät över hela granen som glittrade i morgonljuset. I andra länder, som Polen och Tyskland, är det en levande spindel i granen som symboliserar lycka.
6. Jultomtens brevlåda
Jag slår vad om att alla någon gång skrivet ett brev till tomten – men vet du att han har en riktig brevlåda? Den ligger i Kanada och om du skriver till honom innan den 16:e december kommer han att skicka ett svar tillbaka till dig. Skicka ditt brev till: Santa Claus, North Pole H0H 0H0. Det kostar inget och du behöver inte ens sätta på ett frimärke.
7. Pickla julen
Pickles (saltgurka) borde vara din favoritdekoration på julen eftersom den symboliserar fler julklappar. I många länder gömmer de julgranskulor i form av pickles i granen. Personen som hittar dem får en extra julklapp, eller massor med tur i framtiden. Det är oklart var traditionen kommer ifrån, men jag tror vi kan leva med att inte veta – så länge man får en extra julklapp i alla fall!
8. Ledstjärnor
I vissa delar av världen, som Ukraina och i Polen är den bästa tiden att öppna julklappar skrivet i stjärnorna. En av deras jultraditioner är att den yngsta personen i familjen tittar upp mot kvällshimlen och spanar efter stjärnorna. Att de börjar synas är signalen för att börja öppna julklapparna. (Och om det är en mulen kväll är det någon som bara bestämmer när det är dags…)
9. Julpudding
En klassisk julefterrätt är pudding i alla möjliga former och färger. I Slovakien och delar av Ukraina är pudding inte bara en god efterrätt, den kan även förutsäga framtiden. Den äldsta mannen i familjen tar en sked med pudding och kastar upp den i taket. Ju mer pudding som fastnar, desto mer tur kommer du att få. Enkelt.
10. Kalle Anka
En av våra jultraditioner här i Sverige är vi väldigt ensamma om. Det är att titta på Kalle Anka på julafton. Varje julafton klockan 15 bänkar vi oss framför Tv:n för att titta på julprogrammet tillsammans med familj och vänner.