Fasaden
Fältet som kallas Fasaden innehåller information som personen vet om sig själv, men som är okänd eller som döljs för andra. Ofta gäller det här olika känslor, men det kan även handla om rädslor, baktankar, hemligheter eller information som används på ett manipulativt sätt.
Det är viktigt att komma ihåg att var och en av oss har information om oss själva som vi inte vill berätta för andra – och att man inte delar med sig av all privat information på en arbetsplats är helt normalt. Samtidigt kan det här även handla om information som inte är av privat natur, utan som rör arbetsrelaterade frågor och prestation; denna typ av information bör hellre finnas i det öppna fältet.
För att göra det öppna fältet större vertikalt sett kan man berätta mer om sig själv och sina känslor för andra, vilket gör att de andra gruppmedlemmarna inte behöver gissa eller göra egna tolkningar av vad som sker. Detta innebär även att missförstånd och dålig kommunikation undviks, vilket i sin tur gör att förståelsen mellan de olika gruppmedlemmarna ökar. Detta resulterar även i ett bättre och mer effektivt samarbete.
Olika typer av företagskultur påverkar hur mycket gruppmedlemmarna vill berätta om sig själva. De flesta människor är rädda för att bli fördömda och framstå som sårbara, och döljer därför vissa känslor och egenskaper. Men om den här informationen i stället fördes över till det öppna fältet skulle förståelsen mellan gruppmedlemmarna öka, vilket även skulle medföra att gruppen presterade bättre.
Återigen är det viktigt att komma ihåg att alla människor inte vill berätta allt om vad de känner eller dela med sig av annan känslig information som rör dem själva. Vi är alla även olika känsliga i olika situationer. Kanske berättar man bara allt om sig själv för några få som man litar på. Vissa människor har även lättare att berätta saker om sig själva än andra. Hur detta hänger ihop förklaras i Maslows behovstrappa, där behovet av självförverkligande befinner sig högst upp i modellen.
Det var så länge sedan jag läste om Maslows behovstrappa att jag inte ens kommer ihåg vilka steg den innehöll.
Får kanske friska upp minnet igen 🙂
Den är lite tankvärd!