Anders Fager, vem är du och vad gör du på dagarna?
Jag är en kille i Stockholm som skriver böcker. Man kan läsa det finstilta om mig på Wikipedia. Just nu fördriver jag mina dagar med att skriva klart en roman, mecka med två olika tv-serier och åt att handleda några elever på Skrivakademins distanslinje. Jag läser dessutom in mina gamla böcker som ljudbok ett par dagar i veckan. Jag har att göra den här våren.
Du ska hålla en kurs i sommar genom Skrivarakademin. Berätta mer!
Det är en helgkurs i att skriva ljudbok. Vi ska försöka hinna med marknad, tips och tricks och framför allt hur man skriver i avsnitt. De flesta texter som skrivs direkt för ljudbok har ett väldigt tydligt avsnittstänk. Och det är inte helt lätt att skriva.
Jag har skrivit en egen ljudbok – Evas första vecka som död – i fall någon undrar. Den finns på Storytel och är full av vampyrer.
Ge ett exempel på hur man skriver ”lättlyssnat”.
Läs det du har skrivit högt. Gäller i och för sig alltid, men extra viktigt här. Perfekt för att hitta styltiga formuleringar, för långa meningar och underliga bisatser. Kommer du att staka dig så gör uppläsaren det.
Vad är största skillnaden att skriva en vanlig bok kontra en som ska bli ljudbok?
Det går inte att bläddra bakåt i en ljudbok. Du kan inte hoppa tillbaka ett par sidor och kolla vilken av alla Sandra, Sara och Sasha som var Sabinas syster. Man måste vara tydligt. Sen är det där med avsnitten intressant. Det måste hända något spännande ungefär var tjugonde sida. Och avsnitten ska vara ungefär lika långa. Kräver en viss teknik.
Din novellsamling ”Samlade svenska kulter”, ska filmatiseras. Berätta mer!
Det är som en lång novellsamling i sig. Måns Mårlind och Björn Stein som gjort balen annat ”Bron” & ”Känn ingen sorg” äger rättigheterna till hela ”Kulternas Universum”. Det finns ett manus, det finns en plan. Det som fattas är tid och pengar. Att spela in bra film eller tv kostar minst en miljon i minuten. Filmproducenter är otroligt tålmodiga människor.
Du skriver både noveller och romaner. Vad är lättast respektive svårast att skriva?
Jag vet faktiskt inte. Det är två lite olika tekniker, bara. Ska vi prata svårt så kan vi prata teater. Det svåraste jag försökt mig på att skriva. Man tror att ”det där verkar ju inget svårt” – men det är det. TV-serie däremot, det är skitlätt.
Du debuterade 2010. Hur länge har du skrivit innan dess?
Jag skrev noveller på mellanstadiet. Jag började väl skriva på det som skulle bli Svenska Kulter 2008. Innan dess hade jag skrivit tre romaner och en massa annat som aldrig kommer att ges ut. Jag var dum i huvudet och frågade ingen om råd på vägen.
Ett par tips för de som vill skriva mer lättläst?
Kortare meningar. Beskriv bara en reaktion eller ett ansiktsuttryck efter kanske var tionde replik. Kortare meningar. Minns ständigt att krångliga ordval och styltiga formuleringar aldrig är intressant heller vackra. De är bara i vägen. Kortare meningar. Kontrollera ofta om du själv förstår vad du skriver.
(Foto av Anna-Lee Jansén)
Ha ha, då ska jag börja skriva teveserier i stället. Verkar skitlätt.
Tack Pia och Anders. Intressant.
Ja, det ska nog jag också göra!!! Haha
Vilken kul intervju! Bra tips också!
Jag är en person som har en underbar förmåga med för långa meningar ibland 😛 ska börja jobba med det ordentligt!
Tack! Bra Amanda!!