Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan av många olika skäl. Det behövs också en mängd åtgärder för att komma åt problemet. Här är det viktigt att alla bidrar.
Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
Sveriges matsvinn måste minska
Regering har beslutat om att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030. Ambitionen är att hålla ännu högre takt. Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett pågående regeringsuppdrag för att arbeta med detta. Du kan läsa mer om uppdraget från regeringen i den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn.
Det är smart att ha svinnsikt
Visste du att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp? Det är ett enormt slöseri med resurser. Mat produceras, transporteras, förädlas, förpackas, förvaras och säljs helt i onödan, när den borde hamna i någons mage. Här i Sverige sker det stora matsvinnet i hushållen och så ser det ut i hela världen. För att uppmärksamma detta har Livsmedelsverket myntat ordet svinnsikt.
Att ha svinnsikt handlar om att bli uppmärksam på sitt matsvinn för att sedan förändra sitt beteende och inte slänga mat i onödan. Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna är det inte klimatsmart.