Det finns något som heter Bunkefloprojektet. Det startade runt 1999 på 4 skolor i Malmö och gick ut på att barnen skulle ha mer idrott i skolan. Forskning visar att fysisk aktivitet bland barn och ungdomar har flera fördelaktiga hälsoeffekter.
- kroppsvikt
- benmassa
- blodtryck
- psykiskt välmående
- akademiska skolprestationer
Nu är det så att endast var 10 barn når WHO:s rekommendation om 60 minuters fysisk aktivitet varje dag. Dessutom spenderar en 10-åring nästan 9 timmar om dagen med stillasittande aktiviteter. Inte undra på att vi mår dåligt i Sverige och att det kryper ner i åldrarna.
Fördelen med att använda sig av skolan i det här projektet är att man når alla där. Vare sig dom redan börjat idrotta eller inte. Många som får chansen att prova en aktivitet tycker att det är så kul att dom vill fortsätta och det är ju toppen. Men får man ingen chans att testa så blir det ju inget av det.
Detta har ju inte bara positiva effekter i unga år utan det blir lätt en vana att röra på sig när man förstår att man mår bra av det. Det visar sig att dom som haft daglig skolidrott i grundskolan spenderade i genomsnitt 3 timmar mer per vecka på fysiska aktiviteter som vuxen. Det är ju ett fantastiskt resultat.
Barn som får rikligt med fysisk aktivitet under uppväxtåren tycker det är kul och lär sig motoriken som krävs för idrottsutövande. Det skapar bra förutsättningar för att kunna vara aktiv på egen hand. Sparka lite fotboll med grannbarnen på gräsmattan eller något annat. Det kan också vara lättare att ta upp gamla motionsvanor efter en tids uppehåll.
Bunkefloprojektet verkar vara en riktig höjdare och jag hoppas det sprider sig för det behöver det göra.