Jag brukar köpa majs på burk ibland för att variera från tomaterna… När man googlar på majs, hittar man lite
Majs (Zea mays) är en ettårig, upp till 6 meter hög art i familjen gräs. Det var Christofer Columbus som tog majsen till Europa.
Majs är en kulturväxt medan de vilda släktingarna benämns teosint. Enligt vissa fynd påbörjades odlande av majs i Sydamerika och Mexiko redan för 10 000 år sedan.
Hanblomställningen sitter i toppen av plantan och honblomställningarna, som blir majskolvar, i bladveckan. Frukterna, majskornen, är mycket stärkelserika. Strået är märgfyllt. Majsen domesticerades i Centralamerika, och hade vid de vitas ankomst spritt sig till stora delar av Nordamerika.
Här fick man lära sig lite. Alltid kul. Jag köper majs på burk men det finns dom som grillar och lagar till på annat sätt. Tittar man på tabellen nedan så ser man vad den innehåller. Från Livsmedelsverkets hemsida.
Vikt standard (g) | 100 |
---|---|
Energi (kcal) | 125 |
Energi (kJ) | 524 |
Kolhydrater (g) | 22,07 |
Fett (g) | 1,61 |
Protein (g) | 3,88 |
Fibrer (g) | 2,88 |
Fullkorn totalt (g) | 100 |
Sockerarter (g) | 3,3 |
Summa mättade fettsyror (g) | 0,20 |
Summa enkelomättade fettsyror (g) | 0,48 |
Summa fleromättade fettsyror (g) | 0,70 |
Vitamin D (µg) | 0,000 |
Vitamin C (mg) | 7,0 |
Folat (µg) | 97,5 |
Järn (mg) | 0,510 |
Salt (g) | 0,00 |